Czym powinny charakteryzować się posiłki w przedszkolach i żłobkach?
Posiłki dla najmłodszych „uczniów” powinny być odpowiednio zbilansowane, tj. dostarczać im właściwą ilość składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin. Przy planowaniu menu warto także kierować się zaleceniami sporządzonymi przez Instytut Matki i Dziecka. Jakie inne czynniki wziąć jeszcze pod uwagę, wybierając catering dla przedszkoli i żłobków?
Profesjonalna firma cateringowa powinna oferować menu, które zawiera różnorodne posiłki i zapewniać maksymalne bezpieczeństwo przygotowywanej żywności. Mówiąc prościej, chodzi tutaj o przestrzeganie wszelkich norm oraz nakazów wpływających na higienę pracy. W kuchni znajdują się rozmaite przyprawy i składniki, które mogą być zbyt ciężkie na „mały” żołądek, dlatego powinno się zadbać o ich odpowiednie rozdzielenie w trakcie przyrządzania cateringu dla przedszkoli. Warto też, aby każdy posiłek był właściwie urozmaicony (także kolorystycznie).
Na co zwrócić uwagę, przygotowując ofertę cateringową dla przedszkoli?
Jak wspominano wcześniej, dieta maluchów musi być odpowiednio zbilansowana. Prawidłowy rozwój dzieci jest dyktowany m.in. przez przyswajane wartości odżywcze, dlatego catering dla przedszkoli powinien być przygotowywany ze szczególną troską o zapewnienie różnorodnych źródeł energii i pozostałych makro- i mikroskładników. Aby rozpisanie jadłospisu było trochę łatwiejsze, warto kierować się sprawdzonymi zaleceniami dietetycznymi (sporządzonymi np. przez wymieniony już Instytut Matki i Dziecka, a także Żywności i Żywienia).
Troska o zdrowie i prawidłowy rozwój dzieci powinny iść w parze ze smakiem oraz atrakcyjną formą podania przyrządzonych posiłków. Maluchy chętniej zjedzą potrawy, które są im znane (np. z domu) – tradycyjne, polskie zupy albo drugie dania. Poza preferencjami przedszkolaków, przy sporządzaniu oferty warto również uwzględnić indywidualne wskazania oraz wymogi dietetyczne, tj. alergie pokarmowe, inne kwestie zdrowotne, poglądowe czy wyznaniowe (np. rezygnacja z mięsa czy wieprzowiny). Takie warunki spełnia m.in. Catering Iwona z Sosnowca.
O czym pamiętać, przygotowując catering dla przedszkoli i żłobków?
Dobrze, by posiłki dla przedszkoli i żłobków były zawsze punktualnie dowożone. Zarówno sama placówka, jak i dzieci są przyzwyczajone do stałego, planu dnia, którego raczej nie powinno się zaburzać. Najlepiej, żeby to wybrana firma cateringowa zadbała o profesjonalną, terminową dostawę. Takie podejście nie tylko sprawi, że przedsiębiorstwo będzie korzystnie postrzegane, ale także spowoduje, że przywożone posiłki będą możliwie najbardziej świeże.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana